0 0
Cozonaci cu nuca, cacao si bezea

Distribuie-l pe rețeaua ta de socializare:

Sau puteți pur și simplu să copiați și să distribuiți această adresă URL

Ingrediente

1 kg Faina alba calitate superioara
550 ml Lapte de vaca
50 gr Drojdie proaspata
350 gr Zahar
200 gr Unt
5 buc Ouă + 1 ou pentru uns cozonacii
350 gr Nuci
1 buc Lamaie
1 lingurita Esenta de vanilie
4 linguri Cacao pudra
0,5 lingurita Sare
1-2 linguri Ulei de floarea soarelui

Cozonaci cu nuca, cacao si bezea

Ingrediente

Mod de preparare

Distribuie

Pentru masa de Paste am pregatit niste cozonaci deliciosi cu nuca, cacao si bezea. Cozonacul este un desert traditional romanesc pentru masa de Paste pe linga pasca cu branza si mancarurile preparate din miel. S-au primit niste cozonaci moi, pufosi si gustosi. Aceasta reteta de cozonac este una dintre cele mai simple.

Vizitat de 757 ori in total, și 1 vizite astăzi

Pași de urmat

1
Făcut

Cernem faina intr-un vas mai mare.

2
Făcut

Intr-un bol amestecam laptele cald cu 250 gr de zahar si esenta de vanilie.

3
Făcut

In alt vas faramitam drojdia, adaugam 6 linguri de faina si jumatate din compozitia de lapte.

4
Făcut

Amestecam totul bine, facem o adancitura in faina si turnam amestecul de drojdie in mijloc.

5
Făcut

Deasupra presuram faina, lasam totul asa pentru 30 de minute.

6
Făcut

Intre timp, radem coaja de la lamaie, doar partea galbena.

7
Făcut

Separam galbenusurile de albusuri la 5 oua.

8
Făcut

Topim untul si-l lasam apoi sa se racoreasca un pic.

9
Făcut

Ca sa stim ca drojdia isi face efectul, cam asa ar trebui sa arate dupa 20-30 de minute.

10
Făcut

Acum amestecam bine galbenusurile cu coaja de lamaie si sarea.

11
Făcut

Le punem apoi in vasul cu faina, adaugam si laptele ramas.

12
Făcut

Si incepem sa amestecam, mai intai cu o spatula, sau cu o lingura.

13
Făcut

Apoi inmuiati mainile in untul topit si incepeti sa framantati bine aluatul.

14
Făcut

La inceput aluatul e foarte lipicios si greu de lucrat, nu va descurajati, inmuiati iarasi mainile in untul topit si framantam aluatul din toate partile.

15
Făcut

Dupa 10-15 minute veti observa ca aluatul devine moale si elastic, continuati sa framantati inca pentru 10 minute.

16
Făcut

Acum acoperiti aluatul cu un prosop sau folie alimentara, puneti-l la un loc caldut si lasati-l sa creasca cam pentru 60-90 de minute.

17
Făcut

In acest timp ne vom ocupa de umplutura: maruntim bine miezul de nuca.

18
Făcut

Albusurile le batem spuma cu 100 gr de zahar.

19
Făcut

Apoi adaugam la miezul de nuca praful de cacao, amestecam bine si turnam totul la albusurile batute spuma.

20
Făcut

Amestecam usor totul.

21
Făcut

Aluatul creste bine, isi dubleaza, sau chiar tripleaza volumul.

22
Făcut

Ungem cu un pic de ulei masa si apoi rasturnam aluatul pe ea.

23
Făcut

Impartim aluatul in 4 bucati aproximativ egale.

24
Făcut

Apoi luam o bucata si-i dam o forma dreptunghiulara, sa fie cam de 1 cm grosime.

25
Făcut

Punem 2-3 linguri de umplutura deasupra, nivelam usor, un capat il lasam liber.

26
Făcut

Apoi incepem sa rulam de la partea cu mai multa umplutura.

27
Făcut

Procedam astfel si cu alta bucata de aluat.

28
Făcut

Le impletim usor.

29
Făcut

Si il punem intr-o tava asternuta cu foaie de copt.

30
Făcut

Procedam astfel cu celelalte bucati de aluat ramase, facem inca un cozonac, astupam cu un prosop si lasam sa creasca la loc caldut pentru 50-60 de minute.

31
Făcut

Dupa acest timp, batem bine un ou si ungem cu el cozonacii nostri, ii coacem in cuptorul preincalzit la temperatura de 180°C , pentru aproximativ o ora.

32
Făcut

Dupa 15 minute o sa observati ca se rumenesc cam repede.

33
Făcut

Ii astupam cu folie de aluminiu.

34
Făcut

Cu 15 minute inainte de ai scoate din rola, luam folia de aluminu si-i lasam sa se coaca bine.

35
Făcut

Apoi ii scoatem din rola si-i lasam sa se raceasca pentru10-15 minute, astupati cu un prosop, dupa care-i scoateti din tava si-i lasati sa se raceasca complet pentru 4-5 ore.

36
Făcut

Apoi feliati si serviti cu placere.
Pofta Buna!

Pasca cu branza
anterior
Pasca cu branza
Pulpa de miel la cuptor
urmator
Pulpa de miel la cuptor

Adaugă comentariul tău