0 0
Cozonac cu aluat oparit

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

1 - 1. 5 kg Faina alba calitate superioara
600 ml Lapte de vaca
50 gr Drojdie proaspata sau 25 gr uscata
8 buc Oua
500 gr Zahar
1 buc Lamaie
1 buc Esenta de vanilie
1 lingurita Sare
300-350 gr Nuci
2 linguri Cacao pudra
200 gr Unt
3 linguri Ulei de floarea soarelui

Cozonac cu aluat oparit

Ingrediente

Mod de preparare

Share

Nu-mi inchipui sarbatorile de iarna fara cozonaci pe masa. Nu exista nici o magie fara acest miros imbietor. Va prezint inca o reteta reusita de cozonaci pe care o pregatesc de ceva timp, cu sarbatoare si fara 🙂 . Este o reteta simplu de realizat si din ingrediente accesibile. Umlutura o puteti schimba in variatie de gusturi si preferinte… mie imi place anume asa. Nucile, inainte de al le macina, le puteti usca intr-o tigaie la foc mediu dar aveti grija ca se ard repede. Tot in umplutura puteti sa mai adaugati esenta de rom. Va recomand cu mare drag acesti cozonaci deliciosi 🙂

(Visited 584 times, 1 visits today)

Pasi de urmat

1
Facut

Punem la fiert 200ml de lapte, atunci cand incepe sa fiarba il turnam intr-un bol cu 3 linguri de faina. Amestecam bine si lasam la o parte pana compozitia se raceste si este abia-abia calda.

2
Facut

Intr-un alt vas punem 1 lingura de zahar, drojdia si turnam 200ml de lapte cald, amestecam bine. Apoi turnam totul peste faina oparita si racita, amestecam bine cu un tel pana se omogenizeaza bine.

3
Facut

Faina o cernem intr-un vas mai mare, facem o adancitura cu mainile in faina si turnam acolo compozitia de drojdie, lasam pentru 20-30 de minute sa creasca.

4
Facut

Fiti atenti!!! separam galbenusurile de albusuri... deci, 7oua - 4 albusuri pentru aluat intr-un vas, celelalte 3 pentru umplutura in alt vas. Cele 7 galbenusuri, coaja de la lamaie, 250g de zahar si sarea le amestecam bine. Apoi adaugam, aici in vasul cu galbenusuri 200ml lapte cald si vanilia.

5
Facut

Turnam acest amestec peste maia si faina. Priviti cat de tare a crescut maiaua!
Incepem sa amestecam cu o lingura de lemn putin, cat sa incorporam ingredientele cu faina.

6
Facut

Batem spuma tare 4 albusuri.

7
Facut

Si le adaugam in aluat, Incepem sa framantam aluatul.

8
Facut

Untul il topim si racim, apoi adaugam aici uleiul de floarea soarelui.

9
Facut

Si, putin cate putin, adaugam la aluat. Framantam asa cam vreo 20-30 de minute. Aluatul ar trebui sa fie mai neted dar putin lipicios.

10
Facut

Il uniformizam intr-o bila, astupam bine cu un prosop si-l punem sa creasca la loc caldut pana isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

11
Facut

Nuca o maruntim bine cu un cutit.

12
Facut

O trecem intr-un vas, adaugam 250g de zahar si 2 linguri de cacao , amestecam bine. Apoi adaugam 3 albusuri batute un pic. Amestecam pana se omogenizeaza totul.

13
Facut

Aluatul creste foarte bine.

14
Facut

Il trecem pe masa de lucru unsa cu un pic de ulei. Il adunam un pic si-l impartim in 4 parti aproximativ egale.

15
Facut

Luam fiecare bucata si o intindem bine cu mainile intr-un dreptunghi cam de 7 mm grosime. Deasupra punem 1/4 din umplutura cu nuci, distribuim pe toata suprafata, pe la capete lasam un pic. Rulam atent.

16
Facut

La fel mai facem inca un rulou din alta bucata de aluat, le impletim si formam un cozonac.

17
Facut

Il mutam intr-o tava de cozonac. La fel facem inca un cozonac din bucatile de aluat ramase. Lasam tavile cu cozonac la loc cald sa creasca minim pentru o ora, acoperite cu un prosop de bucatarie.

18
Facut

Dupa acest timp batem bine un ou si ungem cu el cozonacii nostri, ii coacem in cuptorul preincalzit la temperatura de 180°C , pentru aproximativ o ora.

19
Facut

Dupa primele 10-15 minute veti observa ca se cam rumenesc prea repede, ii acoperiti cu folie de aluminiu si ii coaceti asa pana sunt gata.

20
Facut

Apoi ii scoatem din rola si-i lasam sa se raceasca bine, astupati cu un prosop.
Sunt senzationali de buni...
Pofta Buna!

Adelina

anterior
Salata Tiffany
urmator
Tartine cu Sprot afumat
anterior
Salata Tiffany
urmator
Tartine cu Sprot afumat

Adauga comentariu