Ingrediente
-
2 kg Faina alba
-
14 gr Drojdie uscata
-
1 lingura Sare
-
50-70 ml Ulei de masline
-
1-1,5 l Apa
Mod de preparare
Zilele acestea de carantina m-au facut expert in a coace paine. Niciodata nu m-am gandit ca ai mei mananca atata paine… paine cu paine si paine fara paine 🙂 Coceam si eu asa, o data poate de gust, iar acum, de cand ne-am baricadat in casa, chiar ca am exersat dea binelea …dar chiar de doua ori pe saptamana. Doamne, cand ma gandesc ca bunica mea mereu cocea sambata un cuptor intreg si nu se juca cu unu sau doua kilograme… facea dint-o caldare mare de faina. Si draga Doamne, cocea niste paine foarte si foarte buna, nu cu drojdie din aceasta performanta… avea ea niste turtite uscate, care abia acum am aflat ca erau facute cu drojdie de vin, adica spuma de la vinul care fermenta. Eu am folosit drojdie uscata. Nu fac reclama la niciun produs alimentar, dar am copt deja o luna de zile anume cu asa fel de drojdie… am incercat si de la alte firme dar rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor mele. Din asa fel de aluat am facut si niste prajitei foarte buni, facea mama mereu cand eram mici… neaparat o sa va arat cum ii fac la o alta reteta 😉
Si inca un mic secret… cand te apuci de facut paine, trebuie sa fii linistita si bine dispusa ca totul sa mearga bine. Am mai copt paine si din faina integrala si paine cu lapte, dar fiinca suntem in Postul Pastelui, am hotarat sa va impartas reteta mea de paine alba de casa 🙂
Multa sanatate, dragii mei si spor la treaba!
Pasi de urmat
1
Facut
|
|
2
Facut
|
Drojdia o punem direct in faina cernuta, amestecam bine. Turnam in mijloc apa, punem mai intai 1 l ...pe parcurs mai vedem. Mie mi-a trebuit exact 1,3 l. dar depinde mult de faina, de umeditatea si caldura din camera... de aceea am si spus, mai bine mai adaugam cate putin decat sa fie prea mult. Saram si incepem sa framantam. |
3
Facut
|
|
4
Facut
|
|
5
Facut
|
|
6
Facut
|
|
7
Facut
|
|
8
Facut
|
|
9
Facut
|
|
10
Facut
|
|
11
Facut
|
|
12
Facut
|
|
13
Facut
|
|
14
Facut
|
|
15
Facut
|
|
16
Facut
|
|
17
Facut
|
|
18
Facut
|