0 0
Paine de casa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

2 kg Faina alba
14 gr Drojdie uscata
1 lingura Sare
50-70 ml Ulei de masline
1-1,5 l Apa

Paine de casa

Ingrediente

Mod de preparare

Share

Zilele acestea de carantina m-au facut expert in a coace paine. Niciodata nu m-am gandit ca ai mei mananca atata paine… paine cu paine si paine fara paine 🙂 Coceam si eu asa, o data poate de gust, iar acum, de cand ne-am baricadat in casa, chiar ca am exersat dea binelea …dar chiar de doua ori pe saptamana. Doamne, cand ma gandesc ca bunica mea mereu cocea sambata un cuptor intreg si nu se juca cu unu sau doua kilograme… facea dint-o caldare mare de faina. Si draga Doamne, cocea niste paine foarte si foarte buna, nu cu drojdie din aceasta performanta… avea ea niste turtite uscate, care abia acum am aflat ca erau facute cu drojdie de vin, adica spuma de la vinul care fermenta. Eu am folosit drojdie uscata. Nu fac reclama la niciun produs alimentar, dar am copt deja o luna de zile anume cu asa fel de drojdie… am incercat si de la alte firme dar rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor mele. Din asa fel de aluat am facut si niste prajitei foarte buni, facea mama mereu cand eram mici… neaparat o sa va arat cum ii fac la o alta reteta 😉
Si inca un mic secret… cand te apuci de facut paine, trebuie sa fii linistita si bine dispusa ca totul sa mearga bine. Am mai copt paine si din faina integrala si paine cu lapte, dar fiinca suntem in Postul Pastelui, am hotarat sa va impartas reteta mea de paine alba de casa 🙂
Multa sanatate, dragii mei si spor la treaba!

(Visited 505 times, 1 visits today)

Pasi de urmat

1
Facut

Eu am folosit asa marca, 2 pliculete.

2
Facut

Drojdia o punem direct in faina cernuta, amestecam bine. Turnam in mijloc apa, punem mai intai 1 l ...pe parcurs mai vedem. Mie mi-a trebuit exact 1,3 l. dar depinde mult de faina, de umeditatea si caldura din camera... de aceea am si spus, mai bine mai adaugam cate putin decat sa fie prea mult. Saram si incepem sa framantam.

3
Facut

Amestecam mai intai bine cu mainele, framantam putin cat sa omogenizam totul. Trebuie sa fie un aluat lipicios, exact ca in poza.

4
Facut

Astupam apoi vasul cu folie alimentara sau cu un prosop mai gros... vasul meu are un capac din plastic, asa ca mi-a fost mai usor. Lasam sa creasca pentru 30-40 de minute la loc caldut.

5
Facut

Dupa acest timp, punem in mana un pic de ulei si framantam iarasi aluatul, cu miscari din exterior spre interior... apuci dedesubt si pui spre mijloc. Lucrezi aluatul astfel pentru 5 minute.

6
Facut

Faci o bila si iarasi astupi vasul pentru 30 de minute.

7
Facut

Dupa care, iarasi aceeasi procedura.

8
Facut

Il uniformizam... deja observam ca a mai crescut un pic. Astupam iarasi si lasam sa creasca pentru 30 de minute.

9
Facut

Aluatul meu a crescut foarte bine in acest timp, trebuie sa-si dubleze sau chiar tripleze volumul. Daca nu o face, atunci il mai lasi un pic la loc caldut.

10
Facut

Ungem bine suprafata de lucru cu ulei si trecem aluatul din vas pe ea.

11
Facut

Strangem un pic aluatul, dandu-i o forma rotunda.

12
Facut

Il impartim in 4 bucati aproximativ egale.

13
Facut

Fiecarei bucata de aluat ii dam o forma lunguiata, asa ca la o franzela. Punem aluatul intr-o tava asternuta cu foaie de copt.

14
Facut

Dar se poate unge tava cu ulei daca nu ai hartie de copt, in poza este o forma de chec pe care am uns-o cu ulei.

15
Facut

Astupam apoi cu un prosop de bucatarie si lasam sa creasca pentru 45-60 de minute.

16
Facut

Dam painea in cuptorul preincalzit la temperatura de 200-220°C. Lasam sa se coaca pentru 50-60 de minute, daca se rumeneste prea repede, astupam cu folie de aluminiu. Dupa ce s-au copt si rumenit bine, le scoatem din cuptor si le mai lasam in tavi inca pentru 10 minute, astupate cu un prosop.

17
Facut

Dupa acest timp, le scoatem din tavi, dar le mai lasam sub prosop pana se mai raceste un pic. Apoi se poate de taiat felii.

18
Facut

Din asa fel de aluat am facut cativa prajitei in tigaie, niste floricele foarte gustoase.
Pofta Buna!

Adelina

anterior
Chec cu smantana
urmator
Supa crema de ciuperci (de post)
anterior
Chec cu smantana
urmator
Supa crema de ciuperci (de post)

Adauga comentariu